Blogi Petri Aarnio

+358 (0)50 364 7067 | petri.aarnio@gmail.com

Rahanvartijoiden kulttuurikäsitys on koristeellinen

Tampereen ja Kankaanpään taidekoulujen lakkautusuhat puhuttavat. Kirjoitan tätä artikkelia itsekin kyseisissä oppilaitoksissa opettaneena sekä edellisessä opiskelleena. Viime vuodet olen opettanut toisella asteella Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa.

Kohdennetuissa leikkauksissa on aina monta puolta. Ja aina on syytä miettiä päätöksenteon todellisia tehoja. Oppilaitokset perustelevat olemassaoloaan tätä nykyä opetushallitukselle mm. mittaamalla valmistuneiden työllistymistä sekä jatko-opiskelupaikkoja. Ruotsissa tämäkin asia on uskallettu tehdä paremmin – mittarit on siellä asetettu mittaamaan tapahtumia useamman vuoden päähän valmistumisesta. Ei valmistumishetkelle kuten usein meillä. Kulttuurikoulutuksen tehot ja aikajänteet ovat pitempiä.

Eräs suuri ongelma – suoranainen tulppa – on rahanvartijoiden ja päätöksentekijöiden kulttuurikäsitys, joka on tolkuttoman barbaarinen. Heidän ajatuksensa taiteesta on koristeellinen; rakennetaan ensin talo ja sitten ripustetaan seinille maalauksia tai vaikkapa graffiteja. Sama asia tulee esiin myös mm. kaupunkisuunnittelussa: ensin pystytetään seinät ja katto eli ”todelliset” infrat ja vasta sitten sijoitetaan skeittipaikat ja bänditilat jonnekin, koska nehän eivät ole välttämättömiä.

Tulisi ymmärtää, että kulttuuri menee pintaa syvemmälle. Se lähtee kasvatuksesta ja rohkaisee ajatteluun sekä toiminnan vapauteen. Kulttuuri ja taide ovat siis erilaisten tekniikoiden ohella filosofista matkantekoa. Tätä taustaa vasten taidekoulujen lopettamiset rinnastuvat liiankin helposti natsien kirjarovioihin.

Opiskelun järjestämisen kannalta oleellista ovat toimivat opetussuunnitelmat sekä oikeanlaisen opiskelija-aineksen seulominen. Tämän aineksen tavoittaminen on osa oppilaitoksissa tehtävää työtä. Ilmassa leijuu aika-ajoin terapeuttista tekstiä, joka harhauttaa luulemaan että jokainen piirtämisestä kiinnostunut on tuleva kuvataiteilija tai graafinen suunnittelija. Niin ei ole asia ja vääränlainen opiskelija on väärä valinta missä tahansa koulutuksessa. Sitä pitää välttää kaikkien hyvinvoinnin takia.

Toivon jatkossa päätöksentekijöiltä itsensämunaamisen sijaan alaan perehtymistä. Miksikö? Koska työntekijän on vaikeata säilyttää oma mielenrauhansa sekä hyvä työmoraali kun orsilta putoilee niskaan kaikenlaista asiatonta kakkaa.

Tampereella 5.5. 2013 Petri Aarnio

Mainokset

Single Post Navigation

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: