Blogi Petri Aarnio

+358 (0)50 364 7067 | petri.aarnio@gmail.com

Reviews: Raappana & Fred Locks

fredraappana copy85/100 Raappana – TUULIAJOLLA (Suomen Musiikki) Tämä suomireggaen ”prinssin” kolmonen on taitava levy. Musiikissa on valon keskellä ripaus melankoliaa ja pussillinen harmittomuutta; marginaalista noustaan vahvasti valtavirtaan. Kulisseissa on tapahtunut tehtävien uusjakoa; levyn julkaisee suomireggaeta muutenkin julkaissut Suomen Musiikki. ”Tuuliajolla” on puhtaaksiviljeltyä iskelmärdancehallia, jossa tehdyt osaset soivat saumattomassa balanssissa. Iso kunnioitus studiossa vietetylle ajalle, minun makuuni kuitenkin liika pinta on vain pintaa. Mielestäni Raappanan flow on selkeytyessään menettänyt kiinnostavuuttaan. Haikailen yhä voimakkaammin menneiden tekemisien, kuten mainion ”Ghettoblasterin” (2004) perään, jolloin Raappanan anarkistinen flow teki ison vaikutuksen.
Nykypäivänä iskelmämagneetin imua taitaa vain olla liian vaikea vastustaa. On levyllä toki hetkensä kuten ihana ”Onnelliset ajat” tai hienosti rullaava nimikappale, mutta kokonaisuus jää näillä kuuntelemiskerroilla vieraaksi. Sitäpaitsi – eikö säätilasta puhuminen kuitenkin usein ole merkki todellisuuspaosta tai oikeiden aiheiden vähyydestä.

95/100 Fred Locks – BLACK STAR LINER BOX (VP-records) Fred Locks (alias Stafford Elliott) on todellinen rootsreggaen unsung hero. Hänen tuotantoonsa VP-records tarjoilee tämän boxin myötä mainion tutustumiskulman. Fredin nykyiseen tuntemattomuuteen vaikutti osittain erinomaisen tärkeän ”Black Star Liner/True Rastaman” julkaisun myöhästyminen v.1976. Levy on henkeäsalpaavaa käännytystyötä Jahin nimissä – todellinen rastafilosofian ja keinuttavien reggaerytmien juhla. 80-luvulla Fred keikkaili briteissä, jonka seurauksena ystävyys lontoolaisen Lloydie Coxsonen tuotti mainion  ”Love and Only Loven”.
Vokaalilevyt jo omistavalle tämän boxin todellinen helmi on ”Black Star Liner In Dub” -albumi, jonka olemassaolosta ainakaan minä en ollut koskaan kuullut. Riisuttua dubauttelua, joka toimiakseen vaatii soittotaitoa. Vinylistien riemuksi VP on julkaissut dubin myös vinyylinä. 70-luvulla Fred jatkoi musiikin tekoa, jonka piti nähdä päivänvalon ”Rastafari Rules” nimisenä albumina. Julkaisu kaatui kuitenkin ”Black Starin” rojaltiriitoihin. Erimielisyyksien jäähdyttyä huomattiin että, masternauhat olivat ajan ja huonon varastoinnin pilaamat. 2000-luvulla kappaleista kaivettiin kuitenkin pelastettavissa olevat osuudet ja puutteet uudelleensoitettiin Wayne Chinin toimesta. Tuloksena kiinnostavasti ”laastaroidun” kuuloinen ”Missing Link”. Tottapuhuen kyllä nämä olisi halunnut kuulla alkuperäisillä soitoilla, mutta hyvä näin.
Erinomaista! Ajatonta! Universaalia!

Julkaistu HANGUP Magazinessa 5/2012

Mainokset

Single Post Navigation

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: