Blogi Petri Aarnio

+358 (0)50 364 7067 | petri.aarnio@gmail.com

DVDReviews’09: Soul Syndicate & Musically Mad

dvd

94% Jeremiah Stein & Jeff Roth – Word, Sound and Power feat. Soul Syndicate Band (-81/-05) Jamaikalaisessa musiikissa tapaa kahdenlaisia yhtyeitä: on tuottajien ympärilleen kokoamia vaihtelevajäsenisiä studiokokoonpanoja – kuten Sound Dimension tai Professionals sekä näitä, jotka studiopestiensä lisäksi toimivat itsenäisinä musiikkia tekevinä kokoonpanoina, kuten Soul Syndicate. Yhtyeen perustivat basisti George Fullwood ja kitaristi Tony Chin 60-luvun lopulla. Rumpalin pallilla kävi useampikin kuumakalle – kuten Horsemouth – kokeilemassa kunnes vakirumpaliksi löytyi Carlton ”Santa” Davis. Bändin laulajaksi – sittemmin soolokitaristiksi saatiin – jo tuolloin syvästi rasta-aatteen henkistämä Earl ”Chinna” Smith.

Bunny Leella ja muutamalla muulla tuottajalla tapahtuneiden alkumetrien jälkeen bändi jatkoi Winston ”Niney” Holnessin tallissa housebändinä The Observers nimisenä; Nineyn huikea Blood & Fire vuodelta 1971 oli Soul Syndicaten soittama. Muista kilometripylväistä mainittakoon Winston Rileylle tehty Stalag 17 instrumentaali – joka paremmin tunnetaan dancehallissa Tenor Sawin Ring The Alarmin liekkeihin nostattavana rytminä. Sekä vähän tunnetut Freedom Sounds –labelin roots -levyt. Soitettuaan monen suuren nimen kuten Burning Spear, Jimmy Cliff, Toot & The Maytals ja Bob Marley yksittäisillä raidoilla Santa & Fully kävivät kääntymässä Peter Toshin rytmiryhmänä vuoden 1984 Word, Sound & Power -maailmankiertueella.

Käsillä oleva DVD on kummallinen arkiston aarre 80-luvun alusta. Jeremiah Stein ja Jeff Roth kävivät dokumentoimassa bändin soitantaa ja jutustelua vuoden -81 Jamaikalla ilman, että koostivat materiaalia lainkaan. Koostaminen tapahtui vasta nyt yli 20 vuotta myöhemmin. Dokumentissa nähdään bändiä jammailemassa Kingtonissa vierailevien artistien – kuten Earl Zero ja Tony Tuff kera. Välillä pärähdetään Chinna johdolla maaseudun rauhaan kontemploimaan reggaen syvintä olemusta. Materiaalin hajanaisuudesta huolimatta tämä on erittäin tutustumisen arvoinen hankinta. Sen parasta antia on Soul Syndicaten paineeton soitanta – yhtye todella osasi laidback –tyylisen soitannan. Lopulisena naulana lyödään ihana Fullyn, Tonyn ja Santan akustinen jammailuversio Harvest Uptownista; se vie sydämen.

94% Musically Mad – A Documentary On UK Reggae Sound Systems (A FOLKE/WESLIEN FILM -08) Soundsysteemi on Jamaikalaisen musiikkielämän keskipiste. Se on syy koko musiikkiteollisuuden olemassaololle. Soundsysteemin  juuret ovat 40-luvulla järjestetyissä paikallisissa tansseissa ja mantereelta tuoduissa R&B levyissä, jonka lomaan DJ:t alkoivat höpöttää omistajiensa viinakauppa- ja muuta propagandaa. Soundsysteemi – jamaikalaisittain ’mobile discon’ – tarkoittaa käsittämätöntä pinoa äänentoistolaitteita: esivahvistimia, miksereitä, basso-, keski- ja ylä-ääniskobeja.  Erityisesti ulkoilmassa matalimmat taajuudet karkaavat taivaan tuuliin, osittain siksi jamaikamusiikkiin kehittyi voimakkaat bassot.

Ruotsalaiset Karl Folke ja Andreas Weslien ovat tarttunut soundsysteemi-kulttuuriin sen brittiläisen suuntauksen kautta. Ääneen pääsevät haastatteluin ja livesoundiotosten kautta tärkeimmät viimevuosien soundit, kuten Jah Shaka, Channel One, Fatman Sound, Aba Shanti I sekä hollantilainen King Shiloh. Mukana on myös kuvatallennetta vanhoista 80-luvun soundeista. Ote on nykytansseissa todella juurevaa, vaikkei joka soundi ”korkeimman” nimeen paahdakaan, niin lähes jokainen puhuu musiikkia suuremmin kuvauksin sen arkihuolista vapauttavasta vaikutuksesta.

Niinkin perinteikkäässä musiikkikeskuksessa kuin Lontoo ongelmat ovat radiosoiton suhteen samat kuin täällä Suomessa; kiinnostava, rohkea ja marginaaleista lähtevä musiikki ei pääse läpi! Virallisiin soittolistoihin tukeutuvien radiokanavien aikakaudella soundsysteem toimii todellisena kansanradiona. Dokumentin lisäksi DVD:ltä löytyy tunnin verran lisämateriaalia – kuten David Katzin kiinnostavan tarinan dubin historiasta. Katz on kirjoittanut myös DVD:n ohessa tulevan bookletin jossa valoitetaan soundsysteemin historiaa. Kyseessä on erittäin ammattitaitoinen, visuaalisesti kiinnostava ja asiaansa hyvin perehdyttävä dokumentti, jonka soisi saavan jatkoa. Tekijäkaksikolla on suunnitteilla myös rootsreggae-dokumentin tekeminen.

(Julkaistu edesmenneessä Basso-lehdessä loppuvuodessa 2009)

 

Mainokset

Single Post Navigation

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: