Blogi Petri Aarnio

+358 (0)50 364 7067 | petri.aarnio@gmail.com

Reviews’09: Suomireggaeta

lil

91% Raappana: Maapallo (YliCD004) Heh. Juuri kun ehdin viime Hang upin Jukka Poika arviossani suomia tuottajaa Raappanan anarkistisen flown kadottamisesta – julkaisee Bommitommi tämän, joka osoittaa analyysini hätiköidyksi. Tätä kirjoittaessani on Maapallo noussut julkaisuviikkonsa päätteeksi Suomen albumilistan ykköseksi. Raappana pätkii ja paketoi kieltä taas absurdilla vimmalla. Hänen flownsa on tarkoituksellisen tökeröä, joka valpastuttaa kuuntelijan; se tekee näennäisharmittoman popin kuuntelukokemuksesta kiinnostavan. Bommitommin johdolla erilaisista rytmikokoonpanoista tutut soittajaveteraanit keittävät perinteikkäistä bändisoitannasta ja modernimmin samplemateriaalista erittäin muhevan ja ajassa kiinni olevan hutun. Soitannolliset ratkaisut tukevat hyvin Raappanan lyriikoita. Toisaalta Raappanan lyriikat kärsivät tällä kertaa hivenen yksi-ilmeisyydestä ja riimiparien ennalta-arvattavuudesta. Sanoituksissa olisi minusta rohkeammin voinut jättää maailmanparannusaiheet ja keskittyä vaikkapa oivaltavien arkipäivän havaintojen ääreen. Mielestäni kappaleita levyllä niinikään on yksinkertaisesti liikaa: vähentämällä kaksi tai kolme olisi jäljelle jäänyt napakampi paketti. Raappanan muutaman vuoden takainen Päivä on nuori oli erinomainen debyytti. Tämä toinen tuleminen todistaa artistista ja tuotannollista osaamista. Käteen uutukaisesta jää nippu hyviä biisejä, nautittavaa soitantaa niin nuoreen kuin hivenen varttuneempaankin makuun.

89% Liljan Loisto: Takaisin Karjalan maille (KHYCD032) Liljan Loiston muodostavat Puppa J ja Yona  sekä Punky Reggae Bandina tunnettu muusikko- ja soundikollektiivi. Levyn idea on epäpyhässä yksinkertaisuudessaan hykerryttävä. Reggaesta tutun kaukokaipuun yhdistäminen toisessa maailmansodassa menetetyn Karjalan romanttiseen sävelaarteistoon; se on samalla osoitus tekijöidensä terveen ironisesta lähestymistavasta hyödyntämiinsä traditioihin ja musiikin tekoon ylipäätäin. Yona ja Puppa J laulavat molemmat antaumuksella. Rohkeudesta, huumorista ja kekseliäisyydestä annan 120%, mutta muuten Takaisin Karjalan maille kärsii mielestäni toteutetun idean ohuudesta ja kiireestä. Kahden tai kolmen kappaleen verran se kantaa, mutta muutamat levyn huonommin toimivat kappaleet – kuten skaaksi sovitettu Säkkijärven polkka kuulostaa lähinnä keksittyyn konseptiin pakottamiselta. Sitä vastoin Sattaa hyödyntävä Karjalan kunnailla sekä binghirytminen Evakonlaulu ovat pakottomasti toimivia hienoja biisejä. Leikitellään: Jos Sound Explosion on suomireggaen Wailers niin PunkyReggae Band on Soul Syndicate tai Chalice. Levyn päättävät dubit ovat soitannollisesti ja miksaukseltaan teräviä jyriä. Levy-yhtiöstä minulle kerrottiin ettei Liljan loisto jää vain yhden idean projektiksi – vaan lisää on suunnitteilla. Mielenkiintoista.

87% Kaemo: Perustus (Maanalainen levykauppa 2009) Kaemo on outo, samalla kuitenkin kiinnostava tapaus; se yhdistää hengellistä julistusta, 80-lukulaista suomirocksoundia ja reggaeta. ”Perustus” on varmaan soinut ahkerasti monilla tämän kesän rippileirillä. Levy on erittäin hyvällä tyylitajulla, rytmiryhmän ympärille rakennettua soitantaa: urut ja komppaavat instrumentit edessä – puhaltimet takana. Sanoitukset on kuitenkin iso ongelma. Moni kappaleista koskettaa, mutta kun tarinat esitetään ristiriidattomasti Vain Jeesus pelastaa –liturgialla, kappaleet kääntyvät itseään vastaan. Tilanne on sama kuin menneiden aikojen puoluemainonnalla, miksi tavoitella jo jäsenkortin omaavia!? Kehoittaisin Kaemon herroja jatkossa seikkailemaan rohkeasti omien seurakuntarajojensa ulkopuolella. Sielä ne isoimmat kalansaaliit odottavat. Sanon tämän kunnioituksella, sillä tämäkin levy ansaitsee tulla havaituksi oman ”genrensä” ulkopuolella. Erittäin toimivaa soitantaa ja tarttuvia lyriikoita.

(Julkaistu Kaemoa lukuunottamatta HangUp -magazinessa)

Mainokset

Single Post Navigation

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: